Welke lening past bij mij? | Handige tips

15 Jul 2021

Welke lening past bij mij? | Handige tips

Wanneer je graag geld wilt lenen, ben je op zoek naar een lening die past bij jouw persoonlijke situatie. Wil je graag een lening afsluiten voor een aanbouw of heb je een nieuwe auto nodig, maar heb je er op dit moment geen geld voor? Iedereen heeft verschillende redenen om geld te lenen. Hieronder kan je lezen wat voor verschillende leningen er zijn en welke lening het beste bij jouw past. 

Welke lening past bij mij? 

Welke lening het beste bij je past, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de situatie waarin je je bevindt. Er is dus daarom ook geen goed antwoord op deze vraag. Wanneer je een lening wilt afsluiten kun je kiezen tussen twee verschillende leningen: persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening is de meest eenvoudige vorm van geld lenen en is handig voor eenmalige geldbehoefte. Een voorbeeld van een eenmalig geldbehoefte is bijvoorbeeld het aanschaffen van een auto. Hiervoor kun je een bedrag lenen, die je gebruikt voor het kopen van een auto. De rente en de maandelijkse aflossingen staan vast en er is geen restschuld aan het einde van de looptijd. Het enige nadeel van een persoonlijke lening is dat je tussendoor het leenbedrag niet kan wijzigen. Wanneer je eerder wilt aflossen kunnen hier ook extra kosten aan verbonden zijn. Een doorlopend krediet is gunstig wanneer je extra geld achter de hand wilt hebben. Hierbij wordt er een kredietlimiet afgesproken en tot dit bedrag kan je het geld aflossen. Je betaalt alleen rente over het openstaande saldo. De hoogte van de rente is afhankelijk van het kredietlimiet en kan tussentijds gewijzigd worden. Je kunt bij een doorlopend krediet geld aflossen maar ook weer geld opnemen. Als je een persoonlijke lening met een doorlopend krediet vergelijkt, is een persoonlijke lening een goedkope lening. Dit komt omdat de rente bij een persoonlijke lening niet kan veranderen en deze is aftrekbaar als je het gebruikt voor het verbeteren van je woning. 

Welke leenvorm past bij mij?  

Hierboven heb je de verschillen kunnen lezen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Het is dus belangrijk om voor jezelf vast te stellen waarvoor je het geld wilt gebruiken. De meeste mensen nemen ook een persoonlijke lening om bijvoorbeeld hun huis te verbouwen. Als je daarvoor geld wilt lenen is het verstandig om eerst met een aannemer te kijken naar hoeveel de verbouwing gaat kosten. Hiervoor kun je het beste een persoonlijke lening aanvragen. Je weet namelijk hoeveel geld de verbouwing gaat kosten, en daarom is het verstandig om een eenmalig bedrag te lenen. Wanneer je elke maand geld tekort komt, is het verstandig om voor een doorlopend krediet te gaan. Zo kan je zelf bepalen hoeveel geld je wilt opnemen en ook weer kan aflossen.