Water besparen

31 Aug 2020

Water besparen

Elke dag weer gebruiken we een ongelofelijke hoeveelheid water. Om te douchen, bij het doorspoelen van de wc, wanneer we onze handen wassen en ga zo nog maar even door. Hoewel een beetje water hier in Nederland niet zo duur is, kun je er, als je er totaal niet op let, toch elk jaar weer een flinke smak geld aan kwijt zijn. Het is dan ook logisch dat je water besparen wilt. Water besparen kun je echter ook om een totaal andere reden doen: het zuiveringsproces van water kost namelijk een hoop energie en door minder water te verbruiken, ben je dus duurzaam en milieubewust bezig. Maar hoe doe je dat precies, het verminderen van je watergebruik? Wij geven je enkele doodeenvoudige doch nuttige tips.

 

Douche korter of douche samen

Het meeste water wordt gebruikt voor het wassen van ons lichaam. Vooral het nemen van een douche, wat vrijwel iedereen dagelijks doet en sommige mensen zelfs meermaals per dag, kost een hoop water. Zeker wanneer er tijdens het douchen allerlei andere zaken gedaan worden, naast hetgeen waar het eigenlijk voor bedoeld is, het wassen van jezelf. Je doet er dus bijvoorbeeld verstandig aan om niet je tanden te poetsen onder de douche, je ondertussen te scheren of je mobiel mee te nemen. Beperk je tot het wassen van jezelf, hoe lastig dit ook kan zijn. Het spreekt immers voor zich dat je een hoop water besparen kan door korter te douchen. Dit kun je ook verwezenlijken door samen te douchen: bijvoorbeeld met je partner of je kinderen. Hoewel bij douchen dus een hoop water verspild wordt, is het, mits je let op de door ons gegeven adviezen, vaak zuiniger dan het nemen van een bad. Wanneer je vijf minuten doucht, gaat er gemiddeld 55 liter water verloren, bij het vol laten lopen van een doorsnee bad ben je 110 liter water kwijt. Het wassen of verzorgen van jezelf, bestaat echter niet alleen uit douchen en badderen. Ook tijdens bijvoorbeeld het scheren, handenwassen of tandenpoetsen, gebruik je doorgaans water (uit de kraan). In zulke gevallen is het belangrijk dat je het gebruik zoveel mogelijk beperkt, door bijvoorbeeld de kraan niet te laten lopen, wanneer je je handen aan het inzepen bent.

 

Minder water gebruiken tijdens het schoonmaken en het bezoeken van het toilet

Misschien verbaast het je een beetje, maar naast het wassen van onszelf, betekent het bezoeken van het toilet doorgaans het verbruik van het meeste water. Bij het doortrekken gaat er immers een hoop water verloren. Er zijn echter genoeg manieren om op dit gebied water te besparen. Zo betekent de aanschaf van een nieuwe toilet vaak dat je een wc krijgt met een kleiner waterreservoir, waardoor je minder water verspilt per toiletbezoek. Ook kun je je waterreservoir laten vullen met bijvoorbeeld regenwater, waardoor je geen schoon drinkwater wegspoelt. Water besparen bij het naar de wc gaan doe je voor de rest door steeds af te wegen of doorspoelen wel echt nodig is; een kleine boodschap hoeft echt niet altijd weggespoeld te worden. Wat water besparen bij het schoonmaken betreft, kunnen we vrij kort zijn. Met de hand afwassen is doorgaans iets zuiniger dan het gebruik van de vaatwasser en als je water besparen wilt, is dit waarschijnlijk het handigst, maar een goede, moderne vaatwasser doet hier vaak niet veel voor onder.