Geld besparen met private lease

18 Dec 2020

Geld besparen met private lease

Verzekeringen, onderhouden en afschrijvingen zijn flinke kostenposten van je auto. Iedere maand betaal je weer een hoog bedrag voor je auto, en daar komen ook nog tank kosten bij. Al met al is een auto niet goedkoop. De meeste mensen weten eigenlijk niet hoeveel ze kwijt zijn per maand aan hun auto. Bij private lease betaal je iedere maand een vast bedrag. In dit artikel ga ik vertellen wat private lease inhoudt en wat de voordelen ervan zijn.

Wat houdt private lease in?

Een auto privé leasen heet ook wel private lease, het is eigenlijk een vorm van huren. Hierbij blijft de leaseauto eigendom van de leasemaatschappij waar jij de auto leaset. Wanneer je leasecontract afloopt, lever je de lease auto weer in. Je betaalt per maand een vast bedrag en hoeft je verder geen zorgen te maken om een autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud. Het enige wat je hoeft te doen is te tanken. Je kunt vaak een lease auto rijden vanaf 200 euro per maand, je moet hierbij wel denken aan een kleine auto. 

Zo werkt auto leasen

Je kunt een auto lease voor 12 tot 60 maanden. Voor iedere maand betaal je een vast bedrag aan de leasemaatschappij voor het gebruik van de auto. Hoe korter je contract is met de leasemaatschappij hoe hoger het bedrag per maand wordt. In het maandelijkse bedrag zitten de kosten van de afschrijving, allrisk-autoverzekering, reparatie, onderhoud, pechhulp en banden verwerkt. Je betaalt zelf de brandstof en de verkeersboetes die je maakt met de auto. Kijk wel even goed of jouw leasemaatschappij schadevrije jaren registreert, dit kan belangrijk zijn voor wanneer je stopt met het lease van een auto. Je spreekt van te voren af hoeveel kilometers je per jaar wilt rijden, de meeste beginnen bij 10.000 kilometer per jaar. Als je meer dan de afgesproken kilometers rijdt, dan betaal je een extra bedrag voor de gereden kilometers. Het kan ook zo zijn dat je minder rijdt dan de kilometers die je hebt per jaar, dan kan het zo zijn dat je geld terug kan krijgen. Nadat je contract is afgelopen lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij en worden eventuele kosten van de afgelopen jaren verrekend. 

Weetjes over private leasen
Wanneer je een auto least hoef je je niet druk te maken over onverwachte autokosten, want dat zit allemaal verwerkt in het bedrag, dat je maandelijks betaald. Bedenk wel dat je door een private leasecontract vaak een stuk minder kan lenen, dit kan een nadeel zijn voor je hypotheek. Een voordeel is dat iedereen met een geldig Nederlands rijbewijs mag rijden in een leaseauto, hierdoor kan je partner ook in de auto rijden. Private lease is vaak voordelig, zeker als je geen nieuwe auto wilt kopen met geleend geld.