Voordelen van een meerjaren onderhoudsplan en bouwtechnische keuring

11 Apr 2021

Voordelen van een meerjaren onderhoudsplan en bouwtechnische keuring


Een meerjaren onderhoudsplan is een begroting van benodigde onderhouds en herstelwerkzaamheden aan het huis. Dit plan is meestal een tien jaren plan en alle kosten staan hierin vermeld. Wanneer je een huis wilt kopen is het verstandig om hier een bouwkundige naar te laten kijken. Dit noemen we ook wel een bouwtechnische keuring, hierbij wordt er gekeken naar de staat van het huis. Hieronder kan je lezen wat een meerjaren onderhoudsplan en bouwtechnische keuring is. 

Wat is een meerjaren onderhoudsplan?

Een meerjaren onderhoudsplan, ook wel MJOP is een rapport waarin staat welk onderhoud plaats moet vinden en wat de kosten hiervan zijn. Er zijn een aantal belangrijke zaken wat er in de MJOP moet staan. De eerste is dat het MJOP moeten laten zien om welk bouwdeel het gaat, dat kan gaan over kozijnen, gevel, dakgoot en dak. Als tweede heb je de cyclus, die moet in het MJOP laten zien hoe lang een bepaald bouwdeel mee gaat en wanneer er dus herstel of vervanging moet plaats vinden. Als laatste deel heb je de kosten, er moet in de MJOP staan wat de kosten voor het herstel of vervangen gaan zijn. Het is daarnaast van belang dat alle bouwdelen worden meegenomen in het meerjaren onderhoudsplan. Het is normaal dat er een plan wordt gemaakt voor de komende tien jaar. Voordat je een MJOP gaat opstellen is het verstandig om een conditiemeting te doen. In de conditiemeting komt naar voren welke bouwdelen direct vervangen moeten worden of welke onderhoud nodig is. In de cyclus wordt alleen gekeken naar het gemiddelde levensduur van de onderdelen en niet naar de staat. Hierbij weet je dus niet wat de staat van de bouwdelen zijn. Jaarlijks kunnen de prijzen van grondstoffen en belastingpercentages wijzigen. Het is daarom verstandig om elke vijf jaar het MJOP te laten herzien. Op deze manier kun je het plan aanpassen waardoor bepaalde werkzaamheden misschien eerder uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast is het ook een stuk goedkoper om je MJOP te laten herzien dan hem helemaal opnieuw te laten opstellen. 

Wat is een bouwtechnische keuring?

Een bouwtechnische keuring is een visuele keuring van een bestaande woning. Door een bouwtechnische keuring krijg je een beeld van de bouwkundige staat van de woning en de inzage in de kosten om het huis in goede staat te brengen. Het is handig om een een bouwkundige adviseur mee te nemen wanneer je een huis gaat bezichtigen, deze kan jou precies de staat van het huis beoordelen. Een bouwkundige heeft namelijk kennis en let tijdens deze bezichtiging op de juiste punten. Het kopen van een huis is een hele uitgave, je wilt daarom voorkomen dat je te veel betaalt. Met een bouwkundige voorkom je dat je uiteindelijk spijt krijgt van de aankoop.