Laagste hypotheekrente

31 Aug 2020

Laagste hypotheekrente

Als je een huis koopt met een hypotheek, wil je natuurlijk dat de laagste hypotheekrente vinden die er bestaat. Je wilt zo weinig mogelijk betalen hieraan, zodat je maandelijkse vaste lasten beperkt blijven en je zo veel mogelijk geld overhoudt voor leuke dingen. Maar waar vind je die laagste hypotheekrente? En nog belangrijker: hoe? Aan de hand van enkele tips helpen wij je hierbij. Het gaat daarbij niet alleen om het vinden van de meest voordelige hypotheekrente, maar ook om het creëren daarvan. Ook dat is namelijk deels mogelijk.

 

Vergelijk de verschillende, actuele hypotheekrentes online

De eerste stap die je kunt zetten bij het vinden van de laagste hypotheekrente, is het vergelijken van de actuele hypotheekrentes van de verschillende aanbieders op het internet. Vooral wanneer je een doodgewone hypotheek hebt, is dit erg eenvoudig. Je hebt namelijk genoeg sites die hypotheekadvies bieden en erg overzichtelijk de verschillende hypotheekrentes weergeven, zodat je de laagste hypotheekrente er gemakkelijk tussenuit kan pikken. Wees er hierbij wel alert op dat je op een onafhankelijke site kijkt en besluit nooit alleen op basis van deze vergelijking welke hypotheek je neemt. Er kunnen namelijk gevaarlijke gevolgen voor je toekomstige financiële situatie aan vast kleven, die je niet zomaar ziet, als je weinig tot geen ervaring met dergelijke materie hebt. Het is dan ook aan te raden om eerst hulp in te schakelen, voordat je iets afsluit.

 

Gebruik andermans ervaring en expertise, maar doe ook zelf kennis op

Vaak is er wel iemand in je familie of je vrienden –of kennissenkring met veel kennis op het gebied van hypotheken en dergelijke. Als deze persoon je wil helpen bij je zoektocht naar de laagste hypotheekrente en je wil voorzien van waarschuwingen en adviezen, is dat bijzonder handig en kan dat volstaan. Mocht je niet zo iemand kennen of wil je simpelweg de hulp van een echte professional, dan kun je de hulp van een hypotheekadviseur inschakelen. Het is het meest raadzaam om een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen, daar hypotheekadviseurs die voor een specifiek bedrijf werken een extra commissie krijgen als ze wat verkopen en dus niet puur jouw belang voorop stellen. Om deze onafhankelijke hypotheekadviseur de juiste vragen te stellen en ervoor te zorgen dat je precies krijgt wat jij wilt, is het echter wel van belang dat je ook jezelf schoolt. Dit kan bijvoorbeeld door je op internet in te lezen in de verschillende hypotheekvormen.

 

Onderhandel over de hoogte van de hypotheekrente

Als je denkt dat – met behulp van een adviseur, een vriend of puur op eigen kracht – de laagste hypotheekrente gevonden hebt, kun je deze nog een beetje verlagen door te onderhandelen. Veel mensen denken dat de hoogte van de aangeboden hypotheekrente vaststaat, dat er niet aan te tornen valt. In zekere zin is dit ook zo, het is niet de bedoeling dat er nog grote veranderingen in plaatsvinden, maar onderhandelen mag altijd. Door de aanbieder onder druk te zetten, kun je, alsof je op de markt voor een kraampje staat, vaak wel wat afdingen. Dit hoeven geen gigantische percentages te zijn, vaak gaat het om kleine wijzigingen achter de komma, maar dit kan je weldegelijk een hoop geld schelen. Als je door te onderhandelen de hypotheekrente met slechts 0,15% procent naar beneden weet te krijgen op een aflossingsvrije hypotheek van twee ton, bespaar je bijvoorbeeld elk jaar maar liefst driehonderd euro.