Geld besparen op vaste lasten

31 Aug 2020

Geld besparen op vaste lasten

Je vaste lasten vormen doorgaans een groot deel van je totale uitgaven. Nadat je je loon ontvangen hebt, wordt je geld langzaam maar zeker opgeslokt door deze onvermijdelijke maandelijkse betalingen. Het is dan ook logisch dat mensen willen besparen op hun vaste lasten. Hoe meer je overhoudt aan het einde van de maand, hoe meer je immers vrij kunt besteden. Vaak blijkt dit besparen echter lastiger dan gedacht. Wij zijn er dan ook om je hierbij te helpen en er aan de hand van enkele tips voor te zorgen dat het besparen op vaste lasten een stuk gemakkelijker wordt.

 

De variabele vaste lasten

De meeste vaste lasten komen elke maand in dezelfde omvang terug. Echter zijn er ook vaste lasten die per maand kunnen verschillen. Op de hoogte van deze variabele vaste lasten heb je zelf invloed en dus kun je ook gemakkelijk zelf besparen op dit type vaste lasten. Je kunt hierbij denken aan de kosten voor gas, water en elektriciteit, maar ook bijvoorbeeld aan brandstofkosten. Wat je maandelijks aan gas kwijt bent, zou je kunnen beperken door stelselmatig minder lang te douchen, de verwarming wat lager te zetten (en in plaats daarvan een dikke trui aan te trekken) of door te investeren in een betere isolatie of dubbelglas, zodat er niet te veel energie verloren gaat en de verwarming minder gas hoeft te gebruiken. Wat het besparen van water betreft, zou je eveneens, net als bij de gasbesparing, er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om minder lang te douchen of de douche simpelweg te delen met je partner en/of kinderen. Hier moet wel opgemerkt worden dat water in Nederland relatief goedkoop is en de kosten hiervan niet erg zwaar drukken op de vaste lasten. Een manier om te besparen op elektriciteitskosten is dan weer om apparaten niet op stand-by te laten staan of om je elektra niet onnodig lang op te laden. Tenslotte kun je besparen op je brandstofkosten door altijd te tanken bij ‘goedkope’ tankstations. Vaak zijn dit tankstations zonder winkeltje, die een beetje afgelegen liggen. Ook kun je ervoor kiezen om vaker op de fiets te stappen, zeker voor kleine afstanden, en de auto enkel te gebruiken als het echt niet anders kan.

 

De vaststaande vaste lasten

Een ander type vaste lasten zijn de vaststaande vaste lasten. Hierbij kun je denken aan het geld dat je betaalt voor je telefoonabonnement, de kosten voor de talloze verzekeringen die je hebt afgesloten en de maandelijkse afdracht die je betaalt voor je hypotheek. Besparen op deze vaste lasten kan vaak niet door er minder gebruik van te maken. Als je elke dag alleen de voorpagina leest van de krant waarop je geabonneerd bent, betaal je nog steeds evenveel als wanneer je altijd de hele krant doorspit. Om toch te besparen op deze vaste lasten, zal je de verschillende aanbieders moeten vergelijken. Dit kan vaak gemakkelijk op een vergelijkingssite. Zorg er wel voor dat je altijd een betrouwbare, onafhankelijke site zoekt, die niet gefinancierd wordt door één van de aanbieders. Als je goed oplet, valt dit vaak wel te doorzien.