Geld besparen op je zorgverzekering

31 Aug 2020

Geld besparen op je zorgverzekering

Elk jaar in december word je er via talloze reclames van zorgverzekeraars te pas en te onpas aan herinnerd: het nieuwe jaar zit eraan te komen en dus kun je een nieuwe zorgverzekering met grote kortingen afsluiten. Elk maatschappij beweert dat zij de goedkoopste zijn en je flink geld besparen kan op je zorgverzekering door deze bij hen af te sluiten. Maar wie moet je nou geloven en hoe kun je daadwerkelijk geld besparen op je zorgverzekering? Aan de hand van enkele tips geven we in dit artikel antwoord op deze vragen!

 

Vergelijk en schat in

Het is aan te raden om niet direct bij het horen van een interessante aanbieding een zorgverzekering af te sluiten. Je kunt beter eerst alle verschillende verzekeringen op een rijtje zetten en dan pas beslissen. Gelukkig hoef je dat op een rijtje zetten niet letterlijk te doen, op tal van verschillende websites, die altijd gemakkelijk te vinden zijn, wordt dit immers voor jou gedaan, zodat je gemakkelijk de goedkoopste verzekeraar uit kunt kiezen en op die manier geld kunt besparen op je zorgverzekering. Wees er wel zeker van dat de site waarop je kijkt onafhankelijk is. Verder is het belangrijk dat je een goede inschatting maakt van wat je allemaal in je aanvullende verzekering op wilt nemen. Verwacht je vaak naar de fysiotherapeut te moeten komend jaar, dan kun je dit bijvoorbeeld laten opnemen in je verzekering. Mankeert er nooit iets aan je gebit, dan zou je de dekking van tandartskosten kunnen laten. Ook kun je de premie verlagen door het vrijwillig eigen risico te verhogen. Dit betekent echter wel dat, mocht je plots zorg nodig hebben, je een groter bedrag kwijt bent.

 

Kortingen en toeslagen

Wanneer je een zorgverzekering afsluit, kunt je vaak gebruik maken van veel verschillende kortingen. Vooral in de periode voor het aanbreken van het nieuwe jaar wedijveren de verzekeringsmaatschappijen met elkaar om klanten van elkaar af te snoepen door interessante kortingen aan te bieden. Deze tijd van het jaar is voor jou dan ook de ideale mogelijkheid om een goedkope verzekering af te sluiten en zodoende flink wat geld te besparen op je zorgverzekering. Deze aanbiedingen zijn dus vaak tijdelijk en vind je vooral in december, maar er zijn ook algemenere kortingen die het afsluiten van een verzekering een stuk voordeliger kunnen maken. Je kunt hierbij denken aan de collectiviteitsverzekering. Door tezamen met een grote groep mensen, bijvoorbeeld je collega’s of de hele voetbalvereniging, over te stappen naar een bepaalde maatschappij, kun je vaak een soort groepskorting krijgen. Daarnaast kun je soms ook korting krijgen en dus geld besparen op je zorgverzekering door gebruik te maken van een zogenoemde jaarbetaling. Dit houdt in dat je je voor een jaar lang bindt aan een bepaalde verzekeraar, je kunt tussendoor niet weggaan zonder het verlies van je geld, en in ruil hiervoor verlaagt de maatschappij bijvoorbeeld je premie. Houd er wel rekening mee dat je over voldoende financiële middelen hiervoor moet beschikken, het betreft immers een groot bedrag om in één keer over te maken. Naast de genoemde kortingen, kun je ook nog de zorgtoeslag aanvragen. Als je deze ook daadwerkelijk uitgekeerd krijgt, betekent dat dat een groot deel van de kosten voor je zorg vergoed worden door de staat. Niet iedereen kan echter een zorgtoeslag krijgen, je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen.