Gas besparen

31 Aug 2020

Gas besparen

Enkele tips voor het besparen van gas

Elektriciteit, water en gas, we zijn er elk jaar weer een hoop geld aan kwijt en beseffen ons ondertussen ook dat we daarmee ook niet bepaald duurzaam bezig zijn. Gelukkig zijn er genoeg manieren om het verbruik ervan te verminderen. In dit artikel geven je enkele specifieke tips om gas te besparen. Je zult zien dat dit vaak gemakkelijker en goedkoper is dan je had gedacht, je moet alleen even weten hoe je het doet.

 

Gelijk en gratis het gasverbruik verminderen

Je kunt al een hoop gas besparen zonder daadwerkelijk moeite te hoeven doen. Een groot deel van het gasverbruik zit hem namelijk in de verwarming van je huis door de centrale verwarming of gaskachel en de omvang hiervan is zelf makkelijk te regelen. Het is bijvoorbeeld aan te raden om de verwarming altijd een graadje lager te zetten dan je gewend bent. Dit kan misschien een beetje koud aanvoelen in het begin, maar door een warme trui aan te trekken in plaats van een dun t-shirtje merk je er eigenlijk bijzonder weinig van. ’s Nachts, wanneer je op bed ligt onder je warme deken, kun je er ook voor kiezen om de verwarming nog wat lager te zetten, en wanneer je voor langere tijd weg bent, kun je de verwarming soms zelfs wel helemaal uitlaten om gas te besparen. Verder moet je er op letten dat je alle deuren en tochtgaten goed dicht in je huis, zodat de verwarming niet onnodig veel energie moet leveren. We hebben het nu nog uitsluitend over gasverbruik voor je verwarming gehad, maar bijvoorbeeld ook in de badkamer kun je flink besparen. Het water van je douche en kraan moet immers bijvoorbeeld verwarmd worden met gas. Om hierop te besparen, kun je minder lang douchen of tegelijk met je partner of kinderen douchen. Minder lang douchen is misschien lastig, maar met een beetje discipline en door te onthouden dat douchen eigenlijk alleen bedoeld is om jezelf te wassen, niet om te spelen met je telefoon en te tandenpoetsen, moet het lukken. Probeer wat het water uit de kraan betreft zoveel mogelijk koud water te gebruiken. In de keuken kun je ook gas besparen, bijvoorbeeld door het opgewarmde water dat je gebruikte om je eieren in te koken later weer te gebruiken om af te wassen. Zo hoef je niet twee keer water op te warmen.

 

Investeren om gas te besparen

Tot nog toe hebben we het enkel gehad over gratis tips om gas te besparen, maar je kunt ook investeren om dit te bewerkstelligen. Dit betekent dat je wat kosten maakt, maar vaak ook dat je die gemakkelijk terug zult verdienen. Zo kun je de energie die een verwarming moet leveren en dus het gas dat verloren gaat, flink beperken door dubbele ramen te laten zetten. Hierdoor gaat de warmte minder snel verloren en hoeft de (centrale) verwarming minder ver opgestookt te worden. Hetzelfde is het geval bij het isoleren van je woning. Verder kun je om gas te besparen in de badkamer bijvoorbeeld een waterzuinige doucheknop aanschaffen of thermostaatkraan laten monteren, zodat er minder water verwarmd hoeft te worden.