Energie besparen

31 Aug 2020

Energie besparen

De goedkoopste producten uitzoeken in de supermarkt, je kleding enkel kopen in de aanbieding en een kleine auto rijden in plaats van je droomwagen; dit zijn zomaar enkele manieren om de levenskosten te drukken. Hoewel deze manieren zeker efficiënt en nuttig zijn, zijn er ook nog gemakkelijkere manieren om goedkoop te leven. Je kunt bijvoorbeeld een hoop geld besparen door energie te besparen. Hier geven we doorgaans namelijk een stuk meer geld aan uit dan dat eigenlijk nodig is. Daarnaast betekent het verbruik van een hoop energie ook dan we ondankbaar met het milieu omspringen. Energie besparen is dus niet alleen voordelig voor jezelf, maar ook voor de rest van de aarde.

Gratis besparingen

Als je energie besparen wilt, kun je vandaag gelijk al beginnen. Dit kan op tal van verschillende manieren. Waarschijnlijk verbruik je momenteel veel meer gas, elektriciteit en dergelijke dan nodig is. Ten eerste zou je bijvoorbeeld de centrale verwarming een paar graden later kunnen zetten. Dit kun je ’s nachts doen, als je toch lekker ligt te slapen onder de warme dekens, maar overdag is het ook gewoon mogelijk. Als het je in dat laatste geval wat te koud wordt, kun je bijvoorbeeld een dikke trui aantrekken om dit te compenseren. Verder heb je waarschijnlijk een hoop lichten aan staan die niet echt noodzakelijk zijn of zelfs compleet overbodig branden. Vaak vergeten we om bepaalde lichten uit te doen, bijvoorbeeld als we de slaapkamer verlaten en naar beneden gaan of als we uit de badkamer komen, dit kost een hoop onnodige stroom. Andere manieren om direct stroom te besparen, zijn bijvoorbeeld het gelijk ontdoen van de stekker uit het stopcontact, als je klaar bent met het opladen van bijvoorbeeld je telefoon of IPad, of door de instellingen van je computer, televisie of telefoon aan te passen. Op al deze apparaten kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het beeldscherm minder helder (en dus minder energievretend) te maken of überhaupt een energiebesparende stand in te schakelen. Beide functies zorgen ervoor dat je ofwel direct minder energie kwijt bent, ofwel dat je minder vaak op hoeft te laden en op die manier energie aan het besparen bent.

 

Investeringen om uiteindelijk te besparen

Je kunt dus al een hoop doen om energie te besparen zonder ook maar een cent uit te geven. Investeren om uiteindelijk te besparen is echter ook mogelijk. Je vermindert het energiegebruik bijvoorbeeld aanzienlijk, wanneer je dubbelglas laat zetten en isolatie door je hele huis aan laat brengen. Je verwarming hoeft dan immers minder zijn best te doen, en dus minder energie te leveren, om de temperatuur in je huis te regelen. Wat de verwarming betreft, zou je ook kunnen overwegen om de nieuwste centrale verwarming aan te schaffen, de zogenoemde HR107-ketel, die een stuk zuiniger is dan de oudere versies en zeker een hoop energie kan besparen ten opzichte van bijvoorbeeld een gasverwarming. Verder kun je op den duur ook flink wat energie besparen, en dus ook aardig wat geld, door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen voor op het dak. De genoemde investeringen kosten je eerst wat, maar leveren je uiteindelijk ook een hoop op. Niet alleen geld, maar ook de weet dat je goed bezig bent voor het milieu.