De spaarrentes zijn omhoog gegaan

21 Mar 2021

De spaarrentes zijn omhoog gegaan

Er is een verhoging bij de rente, dat zorgt voor de hoogste rente op spaarrekeningen in de afgelopen tijd. Bigbank heeft namelijk zijn rente omhoog gegooid voor flexibel sparen. De spaarrente is al een tijdje niet meer in beweging te krijgen, maar toch heeft er een renteverhoging plaatsgevonden. Hieronder kan je lezen waarom het slim is om spaarrentes te vergelijken met elkaar en wat vrij sparen is.

Rente

Bij een spaarrekening met rente krijg je per kwartaal dus vier keer per jaar rente. Deze rente wordt berekend over het aantal dagen per kwartaal dat het geld op je rekening staat. Wanneer je bijvoorbeeld je spaargeld een heel jaar laat staan, krijg je dus rente op rente. Het percentage dat laat zien wat de rente op je spaargeld is, wanneer je het een heel jaar laat staan heet effectieve rente. Sparen voor een bepaald doel is altijd slim, ook al krijg je weinig rente voor je geld. De ene spaarbank geeft wel meer spaarrente dan de ander. Het is daarom wel verstandig om spaarrente vergelijken, want je wilt voorkomen dat je te weinig spaarrente krijgt. De aangeboden rentetarieven kunnen namelijk verschillen van product tot product en van bank tot bank. Rentetarieven worden uitgedrukt als een percentage op jaarbasis. 

Vaste en variabele rente

De rente op een spaarproduct kan staan voor een hele periode of kan variëren. Wanneer je hebt gekozen voor termijndeposito staat de rente vast voor de gedurende periode, zo weet je precies hoeveel je rente kan verwachten na deze periode. Bij een vrij opneembare spaarrekening kan de bank zelf besluiten wat voor rente ze geven, het kan dus erg variëren. Het kan dus zomaar voorkomen dat er een verhoging van de rente plaatsvindt, zoals gebeurde bij Bigbank laatst. Variabele rente is trouwens niet te verwarren met de term flexibele rente, deze term geldt bijvoorbeeld voor hypotheken. 

Wat is vrij sparen?

Je mag in Nederland tot een bepaald bedrag vrij sparen, dit noem je ook wel een heffingsvrij vermogen. Over je spaargeld ontvang je een spaarrente, dit belasting beschouwd dit ook als inkomen. Hoeveel geld je mag sparen zonder belasting te betalen, bepaalt de Belastingdienst elk jaar opnieuw. In Nederland mag je alleenstaand €50.000 spaargeld hebben, zonder dat je daarover belasting hoeft te betalen. Wanneer je een partner hebt is dit €100.000 spaargeld. Over deze bedragen worden ook wel heffingsvrije vermogen genoemd. Maar de Belastingdienst kijkt niet alleen naar je spaargeld, ze kijken ook naar beleggingen en andere vormen van vermogen. Er zijn een aantal zaken wat onder spaargeld valt: het saldo op je bank en spaarrekeningen, spaargeld van je minderjarig kind, je beleggingen, geld dat je uitleent andere, een tweede woning, andere panden en contant geld.