De bekendste Lean Six Sigma tools

16 Jun 2021

De bekendste Lean Six Sigma tools

Heb je weleens met de Lean Six Sigma methode gewerkt? Dit is een verbetermethodiek die is opgebouwd uit twee verschillende methoden. Dit zijn de Lean principes en de Six Sigma methodiek, zodat de naam logischerwijs is uitgekomen op Lean Six Sigma. Deze verbetermethodiek typeert zichzelf eigenlijk vooral door gebruik te maken van een heel scala aan verschillende tools, die samen zorgen voor effectievere processen. Enkele van de bekendste Lean Six Sigma tools hebben we voor je op een rijtje gezet, zodat je een beetje een beeld krijgt van hoe deze er uitzien en waar ze voor worden gebruikt!

FMEA

Een FMEA analyse staat voor Failure Mode and Effects Analysis. Je kijkt hierbij naar alles wat er fout kan gaan in een proces, waarna je bedenkt wat dan de impact van zo’n situatie waarin het fout gaat is. Vervolgens bedenk je slimme manieren om te voorkomen dat die fout gemaakt wordt, of om ervoor te zorgen dat sommige fouten helemaal geen schade meer toe kunnen of zullen richten. Een FMEA helpt je dus om te voorkomen dat het fout gaat bij een bepaald proces of de kans dat dat gebeurd zoveel mogelijk te verkleinen!

SIPOC

Bijna ieder Lean Six Sigma project kent wel een SIPOC. Hiermee breng je een proces in beeld en krijg je een overzicht van je klanten. SIPOC is een afkorting voor Supplier, Input, Process, Output en Customer. Deze 5 onderdelen breng je voor iedere processtap in kaart, zodat je hele team het proces veel beter leert begrijpen. Je maakt een SIPOC dan ook altijd samen met het team dat met het proces werkt, en meestal ontstaan hierbij discussies die waardevolle inzichten opleveren om het proces meteen mee te gaan verbeteren.

Kano analyse

Wie bepaalt of een proces wel of niet goed werkt? Juist, de eindklant! Dit is dan ook het uitgangspunt van de Kano analyse. Het gaat hierbij om de stem van de klant, ook wel VOC (Voice of Customer) genoemd. Dit zijn alle behoeftes van een klant. In de Kano analyse breng je alle behoeftes uit de VOC onder in 3 verschillende factoren. Basisfactoren, prestatiefactoren en WOW factoren. Hierdoor krijg je een goed beeld van de factoren die cruciaal, belangrijk en bonus zijn!

Dat waren de tools

We hopen dat je het interessant vond om iets meer te leren over de verschillende Lean Six Sigma tools die je tegen kunt komen wanneer je met de methodiek aan de slag gaat!