Besparen op boodschappen

31 Aug 2020

Besparen op boodschappen

In het algemeen gaat een groot deel van het inkomen op aan boodschappen. Je hebt immers ook zoveel nodig. Eten en drinken gaat de hele dag door – je hebt brood voor tijdens het ontbijt nodig, er moet beleg in huis zijn, wat lekkers, en elke avond moet er weer een diner op tafel gezet worden – en ondertussen heb je ook nog allemaal andere spullen nodig, zoals toiletpapier en schoonmaakmiddelen. Ja, in de supermarkt geef je heel wat uit. Flink besparen op je boodschappen is dan ook één van de efficiëntste manieren op geld te besparen en wat extra’s over te houden voor leuke dingen. In de rest van dit artikel leggen we uit hoe je dit gemakkelijk doet.

 

Voorkom impulsaankopen

Besparen op je boodschappen doe je ten eerste natuurlijk door, zoals eigenlijk altijd het geval is wanneer je ergens op aan het besparen bent, prijzen te vergelijken. Hierdoor zal je vaak uitkomen bij budgetsupermarkten waar de A-merken in minder grote hoeveelheden aangeboden worden. Maar er zijn meer manieren om te besparen op boodschappen. Veel mensen kopen bijvoorbeeld veel meer dan ze nodig hebben, waardoor etenswaren ongebruikt achterblijven of al snel weggegooid worden (denk bijvoorbeeld aan de ongelofelijke hoeveelheid brood die we jaarlijks aanschaffen maar niet opeten). Dit gebeurt vaak omdat ze, als ze zich in de supermarkt bevinden, gelokt worden door iets en het dan snel, zonder goed na te denken, aanschaffen. We noemen dit impulsaankopen. Impulsaankopen kunnen ervoor zorgen dat je flink over je budget gaat. Om ze te voorkomen en dus op je boodschappen te besparen, zal je ten eerste vooraf precies vast moet stellen wat je allemaal echt nodig hebt. Schrijf dit thuis op een boodschappenlijstje en wijk er, als je in de winkel bent, niet meer van af, hoe moeilijk dat ook kan zijn soms. Ook is het verstandig om met een volle maag te winkelen. Dit lijkt misschien vreemd, maar het is bewezen dat je met een hongerig gevoel geneigd bent om veel meer te kopen dan dat je daadwerkelijk nodig hebt.

 

Denk vooruit

Een andere manier om op boodschappen te besparen is het letten op kortingen en aanbiedingen. Dit kun je doen door folders in de gaten te houden en sites van supermarkten te bezoeken. Je kunt ervoor kiezen om bij verschillende supermarkten je boodschappen te doen, zodat je overal van de verschillende aanbiedingen gebruik kan maken, maar houd er hier wel rekening mee dat je hiervoor niet te ver moet reizen en meer geld kwijt bent, denk aan brandstofkosten en parkeergeld, dan dat het je oplevert. Verder doe je er verstandig aan bij het besparen op boodschappen door spullen aan te schaffen in de aanbieding om vooruit te denken. Misschien heb je nu niet tien pakken met toiletpapier nodig of twintig blikken tonijn, maar als deze producten in de aanbieding zijn, is het raadzaam om er alvast grote hoeveelheden van in te slaan. Let er hierbij wel op dat zowel blikken tonijn als toiletpapier een lange tot oneindige houdbaarheidsdatum hebben, dit kan dus niet met alle artikelen.