4 tips voor het aanvragen van een zakelijke lening

16 Jun 2021

4 tips voor het aanvragen van een zakelijke lening

Een zakelijke lening kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Zo leent deze financiering zich onder meer voor de aanschaf van een nieuwe machine of een nieuw voertuig. Daarnaast kun je het geld van een zakelijke lening gebruiken om jouw bedrijf uit te breiden. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Dan wil je zelf misschien ook wel een zakelijke lening aanvragen. Voor zo’n financiering kun je tegenwoordig bij verschillende geldverstrekkers terecht. Hierdoor weet je mogelijk niet waar je het beste een aanvraag in kunt dienen. Om jou wat makkelijker te maken, zetten wij hier 4 tips voor het aanvragen van een zakelijke lening op een rijtje.

1. Vraag jezelf af hoeveel je nodig hebt

Weet je niet exact hoeveel geld je nodig hebt om de gewenste investering te kunnen doen? Dan maak je mogelijk en ruwe schatting van de kosten. Dit kan risico’s met zich meebrengen. Allereerst kun je te weinig geld lenen. In dat geval kun je de gewenste investering mogelijk alsnog niet bekostigen. Misschien kun je het aanvullen met eigen geld, maar dat lukt niet altijd.

Meer geld lenen dan nodig is overigens ook niet verstandig. Bij een zakelijke lening betaal je immers rente over het gehele bedrag. Als je meer geld leent dan nodig, kost de lening jou onnodig veel. Daarom kun je het beste eerst een bedrijfsfinanciering bereken alvorens je een aanvraag indient.

2. Bepaal een geschikte looptijd

Als je een lening afsluit, wordt er altijd een looptijd afgesproken. Dit is de tijd waarbinnen je het geleende geld terug moet betalen. Bij een zakelijke lening geldt altijd een maximale looptijd van vijf jaar (60 maanden). Je betaalt het geld niet in één keer terug, maar je lost iedere maand een gedeelte af. Denk je dat je jouw lening eerder dan vijf jaar terug kunt betalen? Dan kun je voor een kortere looptijd kiezen. Bedenk je wel dat je de lening dan in kortere tijd terug moet betalen. Het bedrag dat je maandelijks aflost valt hierdoor hoger uit. Een kortere looptijd heeft ook een voordeel. Je betaalt namelijk minder lang rente. Hierdoor kan een zakelijke lening goedkoper uitvallen.

3. Leen bij een gunstige rentestand

Geld lenen kost geld, dit is voor een zakelijke lening niet anders. Je betaalt namelijk rente over zo’n lening. Hoeveel rente je betaalt, is afhankelijk van een aantal factoren. De rentestand is er hier eentje van. Deze kan van tijd tot tijd verschillen. Gevolg hiervan is dat de rente van het ene op het andere moment (flink) hoger kan zijn. Kijk daarom altijd goed naar de rentestand voordat je een zakelijke lening aanvraagt. Het is financieel namelijk aantrekkelijk om te lenen bij een lage rente. Waarom? Omdat een zakelijke lening dan goedkoper uitvalt dan bij een hoge(re) rente. Onderaan de streep kan dit al snel een flink bedrag schelen.


4. Vergelijk voordat je een zakelijke lening afsluit

Voordat je een zakelijke lening afsluit, is het verstandig om een vergelijking te maken. Helaas doet lang niet iedere ondernemer dit. Zij vinden het zonde om hier tijd en moeite in te steken. Toch kost vergelijken je amper tijd. Er zijn namelijk vergelijkingssites om zakelijke leningen met elkaar te vergelijken. Op zo’n site vergelijk je binnen een paar tellen zakelijke leningen van verschillende partijen met elkaar. Ga je zakelijke leningen vergelijken? Kijk dan niet alleen maar naar de kosten, maar ook naar de voorwaarden. Op deze manier slaag je er ongetwijfeld in om de beste zakelijke lening te vinden.