Uw woning verwarmen met een warmtepomp: milieuvriendelijk en duurzaam

17 Oct 2020

Uw woning verwarmen met een warmtepomp: milieuvriendelijk en duurzaam

De warmtepomp is al enkele decennia een alternatieve manier om een woning te verwarmen zonder fossiele brandstoffen. De laatste jaren is het weer stilaan iets populairder aan het worden. Begrijpelijk, als je als hoofdkenmerk het gebruik van gratis energie beschouwt!

De werking

De zon verwarmt onze aarde elke dag weer op en die warmtecalorieën zijn als het ware opgeslagen in de omgeving, zijnde de lucht, de bodem en het grondwater. Met een warmtepomp is het mogelijk om die warmte uit de omgeving te onttrekken met een captatie element. Deze warmte is te laag om een woning mee te verwarmen, dus stuurt de warmtepomp deze lage warmte langs een compressor die deze omzet naar een bruikbare temperatuur. Die omgezette warmte wordt dan doorgegeven naar een verwarming. Bij dit hele proces wordt er enkel elektrische stroom gebruikt om de compressor aan te drijven.

Meer dan één systeem

Onder een warmtepomp gaan meerdere configuraties schuil, afhankelijk van welke omgeving er energie onttrokken wordt. Zo bestaan er o.a. grond/grond en grond/water warmtepompen, water/water en lucht/water warmtepompen.

Alle systemen zijn gelijk behalve qua captatie element, en ze hebben elk hun verschillende kenmerken en rendementen. De keuze hangt meestal af van welke te verwarmen bebouwing (open bebouwing met tuin, appartement, …) en van het budget. Zo zal een geothermische warmtepomp (grond/water) die haar warmte uit de bodem haalt een hogere installatiekost hebben omwille van graafwerken in de tuin.

Hierbij moet het captatie element 20% groter zijn de het te verwarmen oppervlak. Moet er echter een appartementje verwarmd worden, is het voldoende om een aerothermische (lucht/water) warmtepomp te installeren. De kost hiervan is stukken goedkoper. Een unit aan de gevel van het gebouw neemt warmte uit de lucht op en geeft die door aan een, bij voorkeur, vloerverwarming. Zo bestaat er voor elke situatie en budget een geschikte warmtepomp.

Kies voor je portemonnee en voor het milieu

Er is één duidelijk voordeel aan verwarmen met een warmtepomp: gedaan met stookkosten. Uiteraard zal er iets meer elektriciteit verbruikt worden, maar bij een goed functionerende warmtepomp betaalt u slechts voor één vierde van de verbruikte energie om te verwarmen. Dat wil dus zeggen dat u 75% gratis energie verbruikt, allemaal dankzij de zon. De combinatie met zonnepanelen is mogelijk, waardoor u uw rendement nog verder maximaliseert. De installatiekost voor gemiddelde tot grote projecten is vrij hoog, dus sla advies in en laat een goed plan opmaken zodat u ten volle kan genieten van uw investering.