De voor- en nadelen van geld lenen

17 Sep 2021

De voor- en nadelen van geld lenen

Geld lenen is niet iets wat je dagelijks doet. Het is daarom verstandig om goed onderzoek te doen naar wat geld lenen precies inhoudt, voordat je een keuze maakt. Geld lenen klinkt namelijk heel aantrekkelijk en dit is ook zeer begrijpelijk. Je kunt namelijk geld lenen om bepaalde spullen aan te schaffen, die je anders op dat moment niet zou kunnen kopen. Dat is natuurlijk een groot voordeel van geld lenen, een nadeel is dat je het gewoon terug moet betalen. We nemen in dit artikel het voorbeeld van geld lenen voor een nieuwe auto. Hieronder kun je de voor- en nadelen lezen van het lenen van geld voor een auto.

Geld lenen voor een auto

Heb je sinds kort een nieuwe baan en is het daarvoor handig dat je een auto hebt? Niet iedereen heeft genoeg spaargeld om een auto te kopen. Maar als je voor werk een auto nodig hebt, dan moet je misschien toch de keuze maken om een auto te kopen. Je kunt er dan voor kiezen om geld te gaan lenen om de auto te financieren. Daarvoor kan je een persoonlijke lening afsluiten. Het kan lastig zijn om daarin een keuze te maken, want geld lenen voor een auto is vaak een groot bedrag. 

De voordelen van geld lenen

Er zitten een aantal voordelen gekoppeld aan geld lenen voor een auto. Als je een auto koopt ben je de eigenaar van de auto. Maar wanneer je de auto wilt verkopen, is het geld van jou. Natuurlijk moet je wel het geleende geld terugbetalen, maar de restwaarde is voor jou. Als je een auto leaset, ben je vaak meer geld kwijt. Vergeet niet dat wanneer je eigenaar bent van een auto, je wel wegenbelasting en andere zaken moet betalen voor de auto. Met geld lenen betaal je een vast maandbedrag dat is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Je kunt afspreken hoeveel geld je per maand betaalt om je lening af te betalen. Vooraf weet je precies wat je voor je lening gaat betalen. Je kunt namelijk van tevoren al vaststellen wat je rente gaat zijn. 

De nadelen van geld lenen

Voordat je een lening gaat afsluiten is het goed om te weten wat de nadelen hiervan zijn. Hierboven heb je kunnen lezen wat de voordelen van geld lenen zijn, maar ook zijn hier nadelen aan verbonden. Je betaalt rente over het geleende bedrag. Je kunt gelukkig met de bank afspreken hoe lang je erover doet om het bedrag terug te betalen. Als je een lening afsluit betaal je maandelijks een vast bedrag, dit is het termijnbedrag. Dit bedrag bestaat uit het aflossingsbedrag plus de rente die je moet betalen. Het terugbetalen kan lang duren, in deze periode heb je dus extra lasten. Je kunt bijvoorbeeld minder sparen en hebt minder ruimte om geld uit te geven. Bedenk dus goed of je geld wilt lenen. Ben jij van mening dat je de extra maandelijkse lasten prima kan dragen, dan kan het lenen van geld de perfecte oplossing voor jou zijn.