Materiële en immateriële schade: wat is het en wat valt hier onder?

18 Nov 2020

Materiële en immateriële schade: wat is het en wat valt hier onder?

Heeft u letselschade opgelopen door een ongeval en neemt u contact op het een letselschade jurist voor schadevergoeding, dan wordt je vaak verteld dat er een verschil is tussen schades. De schade wordt dan vaak onderverdeeld in materiële en immateriële schade. De kosten van een ongeluk kan in kosten vaak hoog oplopen en daarom moet je goed onderzoeken voor welke schadevergoedingen jij in aanmerking komt. Als onderdeel van een schaderegeling wordt een schadestaat opgesteld, dit kun je het beste laten doen door een jurist. Hier in staat een overzicht van de schade als gevolg van het ongeval die u heeft gehad. Maar wat houden deze twee schades zou precies in en wat valt er allemaal onder? In dit artikel leg ik je uit wat het verschil is tussen materiële en immateriële schade vergoeding.

Materiële schade 

Wanneer er een ongeval heeft plaatsgevonden is er altijd sprake van materiële schade. Vaak denken mensen dat je alleen geld kunt terugkrijgen wanneer er iets tastbaars schade heeft gelopen of medische kosten die hier aan te pas zijn gekomen. Er vallen nog veel meer kostenposten onder de naam materiële schade. Het is een verzamelnaam voor alle schades die direct in geld kunnen worden uitgedrukt. Een paar voorbeelden van materiële schade zijn: medische kosten, vervoerskosten, huishoudelijke hulp, studievertraging en aanpassingen. Bij aanpassingen gaat het voornamelijk om dingen in huis, dus dat je na het ongeluk  bijvoorbeeld een traplift nodig hebt. De kosten kun je aan de hand berekenen van een berekening. Letselschade berekenen is lastig en daarom kun je daarvoor het beste een jurist inschakelen of een bedrijf die hier verstand van heeft. Iemand aansprakelijk stellen voor materiële schade, is daarom noodzakelijk wanneer je een vergoeding wilt krijgen voor je ongeval. Je moet hiervoor een brief schrijven waarin duidelijk beschreven staat wat de schade heeft veroorzaakt en de schade die je hebt geleden. Het aantonen van materiële schade is vaak vrij concreet, maar het is lastig om vast te stellen hoe ernstig het is. Vooral als het gaat om blijvende schade wat in de toekomst aanwezig zal blijven. Dit kan leiden tot inkomstenverlies of pensioenverlies. Het is vaak lastiger dan u denkt. Huur daarom iemand in die u hierbij kunt helpen om de schade goed vast te stellen op papier. 

Immateriële schade 

Onder immateriële schade vallen psychische, emotionele en geestelijke schade door pijn en verdriet als gevolg van een vervelend ongeval. Deze schade wordt ook wel emotionele schade of psychische schade genoemd. Ook hiervoor kun je naast materiële schade een schadevergoeding claimen. Het is eigenlijk het tegenovergestelde van materiële schade, want je kunt de schade niet direct zien. Je kunt deze schade ook niet gelijk in geld uitdrukken. De schadevergoeding die je krijgt voor immateriële schade noemen ze ook wel smartengeld. Vaak is het slim om een dokter te bezoeken voor psychische en emotionele klachten. Voorbeelden van immateriële schade zijn: zichtbare littekens waar u zich voor schaamt, sterke angstgevoelens en gevoelens van eenzaamheid.