Hoe financier je een bedrijfsuitbreiding?

17 Mar 2022

Hoe financier je een bedrijfsuitbreiding?

Wil je jouw bedrijf uitbreiden? Dan heb je mogelijk al onderzoek gedaan naar de kosten die dit met zich meebrengt. Een bedrijfsuitbreiding is over het algemeen niet goedkoop, waardoor je mogelijk geschrokken bent. Uitbreiding kost vaak veel geld, maar laat je niet afschrikken. Door jouw bedrijf uit te breiden kun je namelijk groeien. Het gevolg is dat de omzet stijgt. Dit geldt ook voor de winst. Hierdoor heb je de investering mogelijk snel weer terugverdiend. Overweeg je jouw bedrijf uit te breiden, maar weet je niet hoe je dit financiert? Wij zetten hier diverse financieringsmogelijkheden op een rijtje.

Eigen vermogen

Als het jouw bedrijf de laatste jaren voor de wind is gegaan, zie je dit ongetwijfeld terug in de financiën. Mogelijk heb je inmiddels wel een flink eigen vermogen opgebouwd. Misschien zit er zelfs wel genoeg geld in kas om een bedrijfsuitbreiding te financieren. Het grote voordeel hiervan is dat je niet te maken krijgt met betalingsverplichtingen. Dit is wel het geval als je een financiering aanvraagt. Je gebruikt dan immers geleend geld om de uitbreiding te financieren, waardoor je iedere maand een gedeelte terug moet betalen. Een bedrijfsuitbreiding financieren met eigen vermogen is overigens niet altijd interessant. Als er na de investering weinig geld overblijft, kun je mogelijk niet meer inspringen op kansen of ontwikkelingen binnen jouw branche.

Zakelijke lening

Zie je het niet zitten om een bedrijfsuitbreiding te financieren met eigen vermogen? Dan kun je voor zakelijk lenen kiezen. Deze financieringsvorm wordt veelvuldig gebruikt om een bedrijf uit te breiden. Dit komt vooral doordat een geldverstrekker het bedrag in één keer op jouw rekening stort. Hierdoor kun je het volledige bedrag direct investeren in uitbreiding. Vaak wordt gedacht dat een zakelijke lening alleen geschikt is voor fysieke uitbreiding, maar dat is niet het geval. Je kunt deze financiering namelijk ook gebruiken voor een online uitbreiding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opstarten van een webshop.
 

Zakelijke hypotheek

Uitbreiden kan helaas niet altijd op de bestaande locatie. Je kunt er in dat geval voor kiezen om een extra bedrijfspand aan te kopen. Voor een dergelijke uitbreiding raden wij je aan een zakelijke hypotheek aan te vragen. Bij veel geldverstrekkers kun je tot 65 procent van het aankoopbedrag financieren. De resterende 35 procent betaal je met eigen vermogen. Benieuwd of een zakelijke hypotheek de moeite waard is? Dan kun je deze bedrijfsfinanciering berekenen. Zodoende weet je direct of het interessant is om een zakelijke hypotheek aan te vragen.

Laat zakelijk krediet links liggen

Wie op zoek gaat naar een zakelijke financiering komt ongetwijfeld ook zakelijk krediet tegen. Je kunt dit gebruiken om jouw bedrijf uit te breiden, maar verstandig is dit niet. Waarom niet? Omdat deze financieringsvorm vooral geschikt is voor de korte termijn. Zo gebruiken veel ondernemers zakelijk krediet bijvoorbeeld om hun voorraad op peil te houden, te investeren in marketing en rekeningen van leveranciers te betalen. Een geldverstrekker stort het geld niet op jouw zakelijke rekening, maar zet het klaar op een speciale rekening. Hierdoor is het nogal omslachtig om een bedrijfsuitbreiding te financieren met zakelijk krediet.