Skip to main content

Geld besparen

Geld besparen is eenvoudiger dan verwacht!

Of je een dikke bankrekening hebt, is natuurlijk deels afhankelijk van je inkomen. Daarnaast zijn echter ook je uitgaven – en dit wordt nogal eens vergeten – van groot belang voor wat er op je conto staat. Niet alleen geld verdienen kan je dus rijk maken, maar ook geld besparen. Dit laatste kan soms echter bijzonder lastig zijn. Je wilt immers van alles: geld besparenluxe dineren met de feestdagen, (meermaals per jaar) op vakantie en zo nu en dan wat nieuwe, leuke kleding. In dit artikel geven we je enkele tips, waardoor je deze wensen toch zoveel mogelijk in vervulling kunt laten gaan, maar ondertussen niet te veel uitgeeft.

 

Op de kleintjes te letten

Veel mensen denken dat het enkel mogelijk is om een hoop geld te besparen door de grote uitgaven te minderen, door bijvoorbeeld af te zien van de koop van een gloednieuwe auto of door gewoon binnen Nederland op vakantie te gaan in plaats van naar een ver land. Natuurlijk zijn dit verstandige keuzes als je bankrekening wat met rust wilt laten, maar ook door kleine uitgaven te temperen en alle mogelijkheden aan te grijpen om het onderste uit de kan te halen, kun je een hoop geld besparen. Dit moet dan echter wel stelselmatig gebeuren, je moet er een gewoonte van proberen te maken. Een goed voorbeeld hiervan zijn de kosten voor je boodschappen. Door de goedkopere supermarkten op te zoeken of uitsluitend producten van huismerken aan te schaffen, kun je tientallen euro’s per keer besparen. In supermarkten – en ook bij andere winkels en dergelijke – is het ook aan te raden om gerichter op aanbiedingen en kortingen te letten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door reclamefolders in de gaten te houden. Als je iets wilt kopen en dat is ergens in de aanbieding, dan is het doorgaans een verstandige keuze om het goed daar aan te schaffen. Wanneer het een product betreft dat eens in de zoveel tijd op gaat, maar geen of een lange houdbaarheidsdatum heeft, ik noem bijvoorbeeld een fles cola, dan is het ook slim om alvast een grote voorraad in te slaan. Check voordat je tot de koop overgaat echter ook nog even de andere mogelijke winkels, wie weet is er een firma waar ze nog lagere prijzen hanteren of een nog grotere korting hebben. Prijzen vergelijken is dus ook een handige manier om geld te besparen.

 

De grote kosten minderen

Elk jaar weer is de vakantie één van de grote kostenposten: je kunt hierop besparen door dicht bij huis te blijven of helemaal niet weg te gaan, maar relatief goedkoop naar het buitenland is ook gewoon mogelijk. Dit doe je door ofwel heel vroeg te boeken, en de zogenoemde vroegboekkorting mee te pikken, ofwel door voor een lastminutevlucht te gaan. Aan beide zitten voor –en nadelen. Naast de zojuist genoemde vakanties en de vanzelfsprekende dure aankopen, zoals een nieuwe auto of een wasmachine – scharen we onder andere de vaste lasten tot de grote kosten. Doorgaans gaat een aanzienlijk deel van je loon op aan zaken als de energievoorziening en je abonnementen. Hierbij is opnieuw het vergelijken van prijzen erg belangrijk, als je geld wilt besparen. Koop dus nooit zomaar het eerste het beste, maar doe eerst gedegen research. Energieleveranciers en internetproviders (en de diensten die ze aanbieden), zijn vaak gemakkelijk te vergelijken via het internet op sites als die van de consumentenbond.